Batony białkowe – jak je wybierać?

Większość z nas jest zmuszona od czasu do czasu zjeść coś w biegu, ponieważ musimy dostosować się do rożnych sytuacji i nie mamy czasu przygotować sobie wcześniej jedzenia lub też zwyczajniej brakuje nam na to siły.

Niestety w takich sytuacjach najczęściej nie decydujemy się na wysokojakościowe produkty, ale na takie wypełnione cukrem i węglowodanami. Sytuacja staje się problematyczna, kiedy pozwalamy sobie na takie odstępstwa bardzo często. Dlatego właśnie baton białkowy wydaje się być tutaj idealnym rozwiązaniem, nasuwa się jednak pytanie czy i tutaj nie wpadniemy w pułapkę oraz na co powinniśmy zwracać uwagę przy jego wyborze.

Cukry proste w batonach

Na ogół baton białkowy oprócz substancji odżywczych wzbogacony jest również w różnego rodzaju cukry, tak aby był on również smacznym. Niestety w jakimś stopniu cukry te są również przetwarzane, co jest największą wadą takiego zamiennika posiłku. W batonach znajdują się następujące substancje słodzące: cukry, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobiowy i inwertowany, skrobia, maltodekstryna oraz glukoza. Główną przyczyną dla której są one obecne w produkcie jest ich tani koszt, gdyż producent w łatwy sposób może zwiększyć kaloryczność produktu, niestety za cenę jego jakości. Najlepiej więc decydować się na batony, które w większej mierze zawierają w sobie poliole, czyli cukry alkoholowe.

dobry baton białkowy

Jak rozpoznać poliole

Niestety poliole są drogim surowcem i większość producentów raczej unika tej substancji słodzącej, najczęściej stosowanym poliolem jest maltiol, czyli jego najtańsza wersja. Pozostałe poliole to: syrop sorbitolowy i maltitolowy, sorbitol, izomalt, erytrytol, ksylitol.
Ich największą zaletą są wysokie właściwości słodzące przy zachowaniu niskiej kaloryczności. Co ciekawe, zawierają one również w sobie pewne właściwości odżywcze i zdrowotne. Niestety jak wszystko na tym świecie, również poliole posiadają swoje wady. Przeciętny baton białkowy zawiera w sobie do 20g tej substancji, co dla niektórych osób może oznaczać problemy trawienne w postaci wzdęć, gazów a nawet biegunki. Dlatego najlepiej na początku zjeść jedynie połowę takiego batona, aby sprawdzić tolerancję swojego organizmu.

Białka

Decydując się na taki baton, nie oczekujemy jedynie dobrego smaku i chwilowego zaspokojenia głodu, ale również pozytywnego wpływu na naszą sylwetkę. Białko odgrywa tutaj istotną rolę, dlatego warto jest zainteresować się jego ilością, pochodzeniem i jakością. I tutaj mamy styczność z oszczędnością producentów, którzy dorzucają do naszego batonika białka słabej jakości, czyli przykładowo sojowe lub też hydrolizat glutenu pszennego. Z reguły tego typu batony są bardzo drogie, dlatego powinniśmy oczekiwać o wiele wyższej jakości oraz takich białek jak serwantkowe czy też z mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *